Inköpslista till bebis: 3 större inköp du behöver göra

Om ni väntar en ny familjemedlem finns det mycket att tänka på. Däribland alla föremål som behöver införskaffas inför bebisens ankomst. Förutom kläder och alla andra mindre inköp finns det även en del större ting som kräver en hel del överväganden innan du investerar i dem. Vi har samlat tre av dem här och guidar dig genom djungeln av alternativ för att förhoppningsvis hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Barnmatstol

Du klarar dig inte utan en bra matstol till bebisen. En bra barnmatstol ska passa minstingen på ett ergonomiskt sätt och samtidigt smälta väl in med bostadens inredningsstil. Därutöver vill du gärna investera i en matstol som kan användas i flera år framöver, helst från att bebisen är några månader tills dess att han eller hon är 6-7 år, när det är dags att sitta i en vanlig stol.

 

Som du säkert redan lagt märkte till finns det numera en mängd olika märken och modeller att välja mellan, så som blivande förälder kan utbudet givetvis kännas lite överväldigande. Nyckeln är att skaffa sig en överblick och sedan jämföra alternativen utifrån parametrar som funktionalitet och pris. Vi vill slå ett slag för Stokke, som tillverkar premiumprodukter, däribland matstolar, för barn. Stokke är bland annat populära för sin tripp trapp stol, en barnmatstol som kan justeras så att den ergonomiskt passar alla åldrar. 

Barnvagn

Ett annat oundvikligt inköp som bör genomföras så snart som möjligt är barnvagnen! Barnvagnar kostar några tusenlappar, så här gäller det verkligen att lägga ner tid och energi på att hitta en barnvagn som verkligen kommer till användning. Även här är utbudet enormt, så för förstagångsföräldrar kan det vara ett skrämmande att behöva fatta ett beslut. 

 

Här är det bra att hålla reda på huvudtyperna: ligg- och sittvagnar. Dessa är anpassade till barnets ålder, där liggstolen fungerar tills barnet är åtta månader, därefter kan en sittvagn användas. Numera finns det dock också duo/kombivagnar, som namnet antyder är en kombination av de båda, och med en sådan barnvagn kan du anpassa sitsen utefter barnets ålder! Vi föreslår en duo/kombivagn eftersom dessa kan användas under en längre period och därmed betalar sig i längden.

Spjälsäng

Till sist har vi spjälsängen som även den kräver väldigt mycket överväganden innan du bestämmer dig. En spjälsäng måste naturligtvis vara av högsta kvalitet för att garantera ditt barns sömnkvalitet och säkerhet, men den bör också passa in i den övriga inredningen i rummet. 

Spjälsängar kostar också någon eller några tusenlappar, så du måste se till att standarden är hög och att den passar in i sovrummet, såväl storleksmässigt som inredningsmässigt. Prisvärdhet är viktigt – det är trots allt inte det enda föremålet du ska investera i. Men det är också viktigt att spjälsängen fungerar med standardstorlekar på alla tillbehör, som madrass och spjälskydd!

 

Om ekonomin är kärv kan du alltid se vad som är till försäljning på exempelvis Blocket eller Marketplace. Alternativt kan du höra med en kompis eller släkting om inte de har en spjälsäng liggandes. Då slipper du åtminstone den utgiften!